Υστέρηση των Ελλήνων μαθητών στα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες

Υστέρηση των Ελλήνων μαθητών στα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες

Αρ. Πρωτ. 6923/03.3.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Χαμηλά είναι τα ποσοστά των Ελλήνων μαθητών, αναφορικά με τις επιδόσεις τους στα Μαθηματικά και γενικότερα τις Θετικές Επιστήμες. Τα σύγχρονα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε σε διάφορους τομείς (υγεία, περιβάλλον, ενέργεια κ.α.), απαιτούν στέρεες επιστημονικές βάσεις και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων. Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, όμως, στην διδασκαλία αυτών των μαθημάτων είναι χαμηλή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε συνάρτηση με τις δαπάνες που καταβάλλονται ανά μαθητή.

Η βελτίωση επομένως της ποιότητας εκπαίδευσης των νέων σε αυτό τον τομέα μαθημάτων, κρίνεται απαραίτητη, καθώς τα επιστημονικά αυτά εφόδια είναι αναγκαία για την εξέλιξη στις περαιτέρω σπουδές των νέων μας. Οφείλει, λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην αναζήτηση μεθόδων με σκοπό την ενθάρρυνση της επιλογής και της διδασκαλίας των μαθημάτων θετικής κατεύθυνσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να ενθαρρύνει την διδασκαλία των μαθημάτων θετικής κατεύθυνσης και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του  στην κατεύθυνση αυτή;

Απάντηση Υπουργείου